Hoe vaak raken Nederlanders opgesloten in de lift? Welke kosten zijn daarmee gemoeid? En weet iedereen ook precies wat te doen als je vastzit in de lift? Liftinstituut onderzocht het, deels in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.

 

LIFTOPSLUITING IN CIJFERS

Over liftopsluiting waren tot voor kort maar nauwelijks cijfers beschikbaar. Eigen Liftinstituut-onderzoek, aangevuld met gegevens verzameld uit interviews met liftonderhoudsbedrijven, levert deze opmerkelijke cijfers op:

  • 43 liftopsluitingen per dag in Nederland
  • 47.000 mensen raken per jaar opgesloten
  • 42.500 uur is de totale tijd dat Nederlanders per jaar vastzitten in de lift
  • 10 miljoen euro is het bedrag dat de maatschappij jaarlijks kwijt is aan liftopsluitingen 

 

WAT DOET NEDERLAND BIJ LIFTOPSLUITING

Onderzoeksbureau Motivaction vroeg Nederland in opdracht van Liftinstituut naar de ervaringen met opsluiting in de lift.

 

Heb je wel eens vastgezeten in de lift?

 

Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens vastgezeten. Vastzitten in de lift overkomt midden- (26%) en hoog opgeleiden (28%) vaker dan laag opgeleiden (19%). Mogelijk komt dit doordat zij beroepen uitoefenen die vaker worden uitgevoerd in kantoren met een lift. Saillant detail: eerder onderzoek van Motivaction toont aan dat slechts 71% van de Nederlanders de lift wel eens gebruikt. Doorvertaald betekent dit dat 35% van de liftgebruikers wel eens heeft vastgezeten.

Verder valt op in het onderzoek dat 21% van de groep 15- tot 24-jarigen al eens heeft vastgezeten. Blijf je deze groep volgen, dan zal ze bijna zeker een keer in het leven vast komen te zitten. Kortom, het aantal opsluitingen stijgt aanzienlijk. 

Wat doe je als je vastzit in de lift?

 

  • “Rustig blijven, alarmknop gebruiken”
  • “Op de knop drukken”
  • “Iemand bereiken en melding maken”
  • “Alarmknop indrukken”

 

Nederland antwoordde eensgezind op deze open vraag: iedereen drukt de alarmknop in. Sommigen noemen nog het belang van rustig blijven, anderen vermelden het bellen van de hulpdiensten.

 

Zou je jezelf proberen te bevrijden uit de lift?

 

Nederland totaal

 

Mensen die nog nooit vastzaten

 

Mensen die eerder vastzaten in de lift

 

Ondanks dat iedereen uit het onderzoek zegt op de alarmknop te drukken, geeft toch ruim een derde aan zichzelf te willen bevrijden (geen verstandige keus, overigens). Van alle ondervraagden zijn de 15- tot 24-jarigen het meest geneigd om zichzelf te bevrijden uit de lift. Opvallend is dat mensen die al eens vastzaten, eerder geneigd zijn om zichzelf te bevrijden dan diegenen die nog nooit opgesloten zaten: 41% tegenover 33%.